loki-norse-mythology

Loke er en snedig tricktyv, der bruger magi til at forvandle sig til alt det, han ønsker

In Guder og skabninger by Skjalden

Loke bliver af nogle kaldt for ondskabens gud, men er det virkelig sandt, og er han overhovedet en gud i henhold til de oldnordiske sagaer? Vi ved, at aserne ser ham som en af deres egne, selv om han er halvt jötunn (en jætte) og halvt aser.

Vi ved også, at Loke er søn af Farbauti og Laufey, som formodentlig bor i Jotunheim, hans far er en jötunn, og hans mor er en ásynja, men der er ikke meget andet kendt om dem, ud over betydningen af deres navne. Farbauti kan oversættes til, farlig/uhyggelig angriber, og Laufey er bedst kendt under sit kælenavn Nál, som betyder nål.

Det er i þulur, som er en liste over navne i appendiks til Prosa Edda, at Laufey er opført som en ásynja (en kvindelig gudinde). Det betyder, at Loke har tilknytning til Aserne på sin mors side, hvilket er meget usædvanligt.

Det skyldes, at det typisk er en mandlig aser, der får et barn med en jötunn, og ikke omvendt. Dette førte sandsynligvis til, at han tog sin mors efternavn “Laufeyjarson” i stedet for sin fars. Dette var højst sandsynligt noget, Loke valgte at gøre, fordi hans mor har en højere status på grund af, at hun er en gudinde.

Så ja, Loke har asgardisk blod i sine årer, og han er beslægtet med dem på sin mors side, men fordi slægtslinjen traditionelt går gennem den mandlige linje, kan og bør han sandsynligvis ses som mindre værd end resten af asgardierne.

Loke har også to brødre, Helblinde og Býleistr, som formodentlig også er sønner af Farbauti og Laufey, men det er ikke nævnt. Vi ved faktisk ikke meget om Loke’s stamtræ eller hans baggrund, hvilket er lidt mærkeligt, når man tænker på hvor ofte han har en hovedrolle i en af sagaerne.

loke stamtræ

Loke er gift med Sigyn, og sammen har de sønnerne Vali og Narfi. Sigyn er en yderst loyal hustru, og uanset hvad der sker med hendes mand, vil hun aldrig forlade hans side.

Loke har også tre forfærdelige børn sammen med jötunn, Angrboda. Navnene på disse børn er Jörmungandr, en stor orm, der lever i havet, den store og frygtindgydende ulv Fenrir og Hel, som blev underverdenens dronning.

Loke er hverken ond eller god, og han boede i Asgård, selv om han er fra Jotunheim (jætternes land). Hvis der er noget, Loke elsker at gøre, så er det at skabe en masse problemer for alle og enhver, især for guderne og gudinderne. Han vil bare gerne underholdes, selv om det kun er for en kort stund, uanset hvad konsekvenserne er.

loke, tricksteren i den nordiske mytologi

Loke er blevet beskrevet som en mærkelig, lokkende og skræmmende skikkelse, der er upålidelig, humørsyg, drilagtig og en snedig tricktyv, men også intelligent og snu. Han behersker kunsten at skifte form, en slags magi (oldnordisk: seiðr), som giver ham evnen til at skifte form til hvad som helst, og ja, jeg mener til hvilket som helst levende væsen, han ønsker.

Loke er blevet afbildet af mange kunstnere i århundreder, og i den seneste tid mest af film fra Marvel Studios, f.eks. Avengers: Infinity War (2018) Avengers: Infinity War (2018) Avengers: Endgame (2019), hvor han blev spillet af skuespilleren Tom Hiddleston. New York Times’ bestseller “Loki: Where Mischief Lies” har lignende karakteristika som marvel-serien.

Min foretrukne fremstilling af Loke er tegningerne af Peter Madsen, men det kan sandsynligvis skyldes personlige fordomme, fordi min yndlingstegneserie i min barndom var Valhalla fra 1986.

Peter Madsen er efter min mening et geni, han har formået at fange hele karakterens essens. Det smilende smil på hans ansigt med de bedrageriske øjne er præcis sådan jeg forestillede mig Loke, da jeg læste sagaerne.

Betydningen af Loke’s navn

Mange lærde har hævdet, at navnet Loke betyder knude eller virvar, og hans figur som trickster er bestemt blevet sammenlignet med forestillingen om en edderkop, der skaber et net ud af ingenting. For eksempel da Loke flygtede fra Asgård for at undgå at blive straffet for at have forårsaget Baldurs død. Han gemte sig i et hus på toppen af en bakke, der havde fire døre, hvoraf en pegede mod nord, syd, vest og øst. Om dagen forvandlede han sig til en laks og svømmede i søen nedenunder, og om natten sad han ved bålet og flettede et fiskenet, så han kunne fange fisk til at spise.

Det lykkedes ham at gemme sig her i et stykke tid, men Odin opdagede til sidst hans skjulested, og ligesom Loke blev fanget i sit eget net af løgne i fortiden, blev han til sidst fanget i sit eget fiskenet i søen af Aserne. 

Nogle forfattere har forsøgt at oversætte hans navn til “Logi”, som betyder flamme på oldnordisk, men der synes ikke at være noget, der forbinder ham med ild.

Et andet navn, der er blevet brugt om ham, er “Lopt”, som kan oversættes til “luft”, hvilket sandsynligvis kan være en henvisning til, at han er i stand til at forsvinde i den blå luft. Forfatteren Snorri Sturluson har dog ikke uddybet, hvorfor han blev nævnt med dette navn i en af sagaerne.

Loke og Sleipnir

I de fleste sagaer omtales Loke blot ved sit navn, men i sagaen om, hvordan murene omkring Asgård blev bygget, omtales han som Loke Laufeyjarson. Denne saga er lidt mærkelig, han forvandler sig selv til en hoppe, så han kan få hingsten Svadilfari (oldnordisk: Svaðilfari) til at gøre ham gravid.

Dette var et desperat forsøg på at komme ud af problemer ved at forsinke bygherren i at færdiggøre muren omkring Asgård før den aftalte tid. Hvis det var lykkedes bygherren at bygge muren, ville han have fået gudinden Freja, solen og månen som betaling for sit arbejde. På grund af denne indblanding mener nogle mennesker, at Loke burde roses for denne handling, men han var faktisk i første omgang selve grunden til, at bygmesteren lavede en så stor proces.

Loke er en bedrager, en løgner, og hvis man kunne se nærmere på hans tunge, kunne den lige så godt ligne en slange. Man kan aldrig stole på ham, han vil lyve dig op i ansigtet og derefter stikke dig i ryggen.

Hans graviditet med Svadilfari resulterede i, at han fødte den ottebenede hest Sleipnir. Denne hest er blevet beskrevet som værende den hurtigste af alle heste, og denne hest skulle i sidste ende blive Odins rytter.

Er Loke en gud?

Ifølge sagaerne er Loke halvt jötunn, halvt Aesir og kunne muligvis være en gammel “gud”, jeg sætter dette i anførselstegn, fordi han kan være et væsen, der er på en rejse for at blive en gud, men han omtales ikke som en sådan i nogen af de oldnordiske kilder. Han kunne muligvis omtales som en halvgud, på grund af hans blodsforbindelse på moderens side.

Selvfølgelig er der den korte strofe, som folk ynder at fremføre som et overbevisende argument, der skal trække hans status i retning af at være en gud.

Kan du huske, Odin, da vi i gamle dage blandede vores blod sammen? Du sagde, at du aldrig ville drikke øl, medmindre det blev bragt til os begge. – Lokasenna

Konteksten er ofte udeladt, men den skal læses som en del af helheden, hvis man skal forstå, hvorfor det blev sagt.

Strofen findes i digtet Lokasenna, som kan oversættes til “Loke sandhedsfortælling”. I dette digt ser vi endnu et af Loke’s modbydelige karaktertræk komme frem i lyset.

Alle Aesir, Vanir og alfer blev inviteret til en stor fest i Aegirs (Ægir) sal.

Loke havde rejst langt, fordi han ville benytte lejligheden til at smage Aegirs berømte mjød. Uden for hallen mødte han Eldir, en af Aegirs tjenere, der var også en anden tjener ved navn Fimafeng, men han blev dræbt af Loke af jalousi, fordi han ikke kunne holde ud at høre, hvordan guderne roste ham.

Loke forlangte, at tjeneren skulle fortælle ham, hvad guderne talte om i hallen, og Eldir svarede, at de talte om våben og krigskunst.

Inden han gik ind i salen, så Loke på tjeneren og sagde: “Jeg vil blande deres mjød med ondskab, og inden festen er forbi, vil guderne kæmpe indbyrdes.

loki til aegirs fest i lokasenna
Loke – Lokasenna

Denne fest skulle selvfølgelig være en sjov aften med masser af mjød, men Loke havde som sædvanlig andre planer i tankerne. Da han først var kommet indenfor, blev der stille i salen, og som en klar nattehimmel fuld af stjerner kiggede hundredvis af øjne på ham.

Loke brød tavsheden og sagde: “Jeg er tørstig, og jeg er kommet langt for at smage Aegirs berømte mjød. Ingen svarede ham, så han begyndte at fornærme og kalde guderne arrogante for ikke at svare ham, efterfulgt af kravet om at blive sat ved et af bordene.

Bragi, som er poesiens gud, var den første til at svare og fortalte ham, at han ikke er velkommen til festen, vi ved, hvem vi skal invitere, og hvem vi ikke skal invitere. Loke ignorerede ham fuldstændig og forsøgte i stedet at fylde Odins ører med søde ord om ingenting og mindede ham om, at de engang blandede deres blod sammen.

Odin gav ham en plads ved siden af sin søn Vidar, som skænkede et bæger mjød op til Loke. Han hævede bægeret og udbragte en skål for alle ved festen, undtagen Bragi.

Festmåltidet fortsatte, og fornærmelserne blev bare ved med at komme ud af Loke’s fæle mund, ikke alene fornærmede han værten, han fortsatte også med at svine gæsterne til eller bad dem simpelthen bare om at holde deres mund lukket.

I slutningen af sagaen ankommer Thor til Ægirs sal, efter at han havde været væk for at dræbe jötnarer i Jötunheim. Han truer Loke til at stoppe sine handlinger, hvilket Loke til sidst gør, fordi han ved, at Thor ikke vil lade det blive ved trusler. Men inden Loke forlader hallen, vender han hovedet og fortæller Aegir (Ægir), at dette bliver hans sidste fest, fordi hans hal vil blive brændt ned til grunden.

I Reginsmál bringer Loke guderne i vanskeligheder, da han dræber Hreidmars søn, som havde form af en odder, og som var en søn af Hreidmar. Dette resulterede i, at guderne blev holdt som gidsler, indtil Loke vendte tilbage med nok guld til at fylde odderskindets indre og dække ydersiden med rødt guld. Rødt guld kunne være et andet ord, der blev brugt for rav.

Et andet eksempel på Loke’s bedrageriske karakter findes i sagaen om Utgard-Loki (oldnordisk: Útgarða-Loki). I denne saga stoppede Loke og Thor ved en gård i Midgård for at sove natten over. Thor var, som han så ofte er, meget sulten, men den stakkels bonde havde ikke meget at tilbyde ham, så Thor besluttede at dræbe hans to geder, Tanngrisnir og Tanngnjóstr. De fik alle lov til at spise, men på betingelse af, at de ikke brækkede nogen af knoglerne, og at alle knoglerne skulle smides på gedeskindet.

Under middagen overtalte Loke drengen Thjalfi (oldnordisk: Þjálfi) til at knække et af knoglerne og suge noget af den søde marv ud af det. Næste dag, da Thor genoplivede sine to geder igen, bemærker han, at den ene af dem haltede. Dette resulterede i, at Thjalfi og hans søster Röskva blev Thors tjenere som betaling. Men Loke kunne være ligeglad, det var gårsdagens underholdning, og i dag var en ny dag.

I The Lay of Thrym (þrymskviða) viser det, at Loke ikke kun er ond, og derfor sagde jeg, at Loke ikke er hverken god eller ond. Digtet begynder med, at Thor vågner op og opdager, at hans hammer Mjölnir mangler. Thor fortæller dette til Loke, inden de begge går ned til Freja, så de låner hendes kappe lavet af falkefjer.

Loke tager kappen på og flyver til Jotunheim for at finde hammeren. Ved sin ankomst hører han jotünn ved navn Thrym, der sidder på en høj og praler af, hvad han har gjort, og at hvis Thor vil have sin hammer tilbage, så vil han have Freja som sin kone. Efter at have hørt dette vender Loke tilbage til Asgård.

Freja blev konfronteret med dilemmaet, men hun nægtede at være en del af det og sagde: “Jeg vil under ingen omstændigheder tage til Jotunheim. Bare tanken om det gjorde hende så vred, at hun rystede så meget på fødderne, at hendes halskæde Brisingamen faldt ned på jorden.

Guderne holdt derefter et møde, så de kunne beslutte, hvad de skulle gøre, og her foreslog guden Heimdall, at Thor i stedet for at tage Freja med kunne klæde sig ud som brud selv.

Thor afviste straks ideen, men Loke mindede ham om, at hvis han ikke fik sin hammer tilbage, ville han være magtesløs, hvis jötnarerne besluttede sig for at invadere Asgård.

Efter et stykke tid gik Thor endelig med til at blive klædt ud som en smuk brud, og Loke tilbød endda at komme med som hans tjenestepige. Ved deres ankomst til Jötunheim blev de mødt af Thrym, der var meget begejstret og krævede, at hans tjenere spredte noget halm ud på bænkene til hans kommende kone.

Om aftenen til middag spiste Thor en hel okse og otte laks, mens han drak tre tønder mjød. Dette gjorde Thrym mistænksom, men Loke forsikrer ham om, at alt er i orden, og sagde, at Freja ikke har spist i otte lange nætter, fordi hun længtes efter at møde dig.

Øjeblikke senere løftede Thrym sløret, så han kunne kysse sin kommende brud, men han blev chokeret, da han så to frygtindgydende øjne, der stirrede tilbage på ham, og som tilsyneladende brændte af ild. Men igen var Loke hurtig med en bemærkning og sagde, at hun ikke har sovet i otte nætter i sin iver efter at se dig.

Et øjeblik efter kom en af tjenerne ind i salen med Mjölnir, så de kunne bruge den under ceremonien. Men da Thor så hammeren, greb han hurtigt fat i den og dræbte alle jötnarerne i hallen.

Som du kan se i dette korte resumé af sagaen, hjælper Loke nogle gange, men gjorde han det, fordi han ville være flink, eller kedede han sig bare og ville have noget at lave.

Men Loke gjorde det ikke ligefrem let for sig selv, han blev mere og mere irriterende, bedragerisk og farlig at have omkring sig for aserne. Hans involvering i Baldurs død var dråben, og han blev endelig belønnet med en straf værre end døden.

Han blev slæbt ind i en hule, hvor han blev bundet til en sten med sine egne brødres indvolde. Inden de overlod ham til sin skæbne, placerede aserne en giftig slange over hans hoved, som dag og nat ville dryppe gift på hans ansigt. Men hans loyale hustru Sigyn valgte at blive ved siden af ham, så hun kunne holde en skål over hans hoved og fange så meget gift som muligt, men hver gang hun tømmer skålen, drypper noget af giften ned i hans ansigt, hvilket får ham til at skrige og ryste voldsomt af smerte.

loki er bundet til en sten indtil ragnarok

Ved Ragnarök vil Loke endelig kunne frigøre sig fra sine lænker og flygte til Muspelheim, hvor han vil hjælpe med at samle de dødes hær og sejle til Vigrid i skibet Naglfari for at kæmpe mod guderne og gudinderne i et sidste stort episk slag.

I digtet Völuspá forudsiges det af en Völva, at Loke vil stå over for guden Heimdall i slaget, og de vil kæmpe mod hinanden til døden.

Afslutningsvis kan man sige, at Loke er gud for ondskab? nej, han er ikke gud for noget som helst ifølge de oldnordiske sagaer. Han kan dog betragtes som en halvgud, da hans mor Layfey er en ásynja (kvindelig aser).

En anden ting, der modbeviser, at Loke er en gud, er, at der ikke er noget bevis for, at han er blevet tilbedt af nogen i Skandinavien. Der er ingen navne, gårde, steder, byer eller andet, der kan betragtes som en form for helligsted eller en ærefuld omtale, der er opkaldt efter ham.

Og nej, lørdag er ikke Loke’s dag, men på oldnordisk hedder lørdag “Laugardagr”, hvilket bogstaveligt talt betyder badedag. Der er intet i nogen kilde, der forbinder Loke og denne dag eller nogen anden ugedag.

Kilder:

Jesse Byock (2005) Snorri Sturluson, The Prose Edda. 1st. edition. London, England: Penguin Books Ltd. ISBN-13 978-0-140-44755-2

Anthony Faulkes (1995) Snorri Sturluson, Edda. 3rd. edition. London, England: Everyman J. M. Dent. ISBN-13 978-0-4608-7616-2

Lee M. Hollander (1962) The Poetic Edda. 15th. edition. Texas, USA: University Research Institute of the University of Texas. ISBN 978-0-292-76499-6

liste over tegnefilm inspireret af vikinger og nordisk mytologi