dwarves-norse-mythology

Dværgene er de bedste smede i den nordiske mytologi

In Guder og skabninger by Skjalden

Dværgene (oldnordisk: dvergar, ental, dvergr) er kreative og dygtige væsener i den nordiske mytologi. De opstod af det rådnende kød fra jætten Ymir. Da Aserne så dem, formede de dem til menneskelignende figurer og gav dem intelligens.

Så gik alle de mægtige guder til deres skæbnetroner, de mest hellige guder, og besluttede indbyrdes at en troppe dværge skulle blive skabt af blodets bølger og af Brimirs lemmer (et andet navn for Ymir) Der i menneskelignende lighed blev der skabt mange dværge i jorden som Durin sagde. – Gylfaginning

dværge i den nordiske mytologi

Dværgene nævnes som værende korte, og i modsætning til elverne, der er lyse/hvide, er dværgene mere sorte end blæk. De bor inde i sten og bjerge på et sted kaldet Svartalfheim, som er et af de ni riger.

Dværgene er dygtige håndværkere, og de har fremstillet nogle af de bedste genstande i verden. Det er de to dværge Brokkr og Eitri, der har fremstillet Odins ring Draupnir, Thors hammer Mjölnir og Freyrs skib Skidbladnir.

Dværgene har måske formskiftende evner, flere af dem er blevet nævnt som værende i stand til at skifte form til et dyr. Andvari kunne forvandle sig selv til en fisk, Fafnir blev en drage, og Otr blev dræbt af Loke, mens han var i form af en odder.

Der er også nogle tegn på, at solen kan være farlig for dem, i hvert fald for nogle af dem. Da Alvíss gik til Thors hus for at bede ham om sin datters hånd, holdt Thor ham vågen hele natten for at svare på spørgsmål. Da solen begyndte at stå op, og de første solstråler rørte Alvíss, blev han forvandlet til sten.

Det er hovedsageligt mandlige dværge, der er blevet nævnt i kilderne, men vi har også nogle få kvindelige eksempler, f.eks. Einhenda i Egils saga og Dvalins døtre i digtet Fáfnismál i den Poetiske Edda.

Nogle af de første dværge i verden var de fire dværge Norðri, Suðri, Austri og Vestri (nordlige, sydlige, østlige og vestlige dværge). Det var dem, der blev sendt ud til hvert hjørne af verden for at holde himlen, som var lavet af Ymirs kranium, oppe.

Kilder:

Jesse Byock (2005) Snorri Sturluson, The Prose Edda. 1st. edition. London, England: Penguin Books Ltd. ISBN-13 978-0-140-44755-2

Anthony Faulkes (1995) Snorri Sturluson, Edda. 3rd. edition. London, England: Everyman J. M. Dent. ISBN-13 978-0-4608-7616-2

Lee M. Hollander (1962) The Poetic Edda. 15th. edition. Texas, USA: University Research Institute of the University of Texas. ISBN 978-0-292-76499-6

skabelsen af verden nordisk mytologi